Aktivnosti kluba

Za svakoga poneka aktivnost


Obuka i školovanje

  • KPA i obuka

    KPA i obuka

    Najvažnija aktivnost kluba je obuka i školovanje novih i postojećih ronioca, a klub im omogućuje redovno servisiranu opremu i punjenje boca klupskim kompresorom. KPA Medulin organizira tečajeve ronjenja kroz cijelu godinu u bazenu i u moru. Ovlašteni instruktori će svojom stručnošću i višegodišnjim iskustvom pripomoći savladavanju osnovnih ronilačkih vještina i teoretskog znanja kako za ronioce početnike, tako i za osposobljavanje ronioca naprednih ronilačkih kategorija.
  • CMAS

    CMAS

    Tečajevi se održavaju po programu prve internacionalne ronilačke škole u svijetu - CMAS, osnovanoj davne 1959. godine od strane legendarnog istraživača morskih dubina Jacques-Yves Cousteau. Ono što razlikuje CMAS škole od drugih ronilačkih škola je u tome što je CMAS neprofitna organizacija koja okuplja sve nacionalne ronilačke saveze svijeta te je time krovna ronilačka organizacija u svijetu. Hrvatski Ronilački Savez član je te organizacije.
  • Početni tečaj - R1

    Početni tečaj - R1

    Početni ronilački tečajevi su od izuzetne važnosti za nove ronioce i zato instruktori u Klubu pridaju posebnu pažnju upravo toj ronilačkoj kategoriji kako bi se novi ronioci na najlakši i najzabavniji način priviknuli na podvodni svijet. U savladavanju osnovnih vještina važan je postupan i temeljit pristup pri savladavanju vježbi i time se tečajevi u Klubu razlikuju od brzih, jednotjednih tečajeva koji se mogu savladati u komercijalnim ronilačkim centrima. Novim roniocima koji se po prvi put susreću s ronjenjem, instruktori pristupaju kao budućim članovima Kluba te na taj način kvalitetna obuka je preduvjet za kasnije ugodno provođenje vremena u istraživanju podmorja, kao i izvan njega. Za početnike, bazen pruža puno veću sigurnost, nema loše vidljivosti, struje, vjetra, već su uvjeti idealni za savladavanje početnih ronilačkih vježbi, nakon čega se ide u more na završetak tečaja.
  • Što dalje?

    Što dalje?

    Nakon završenog tečaja ronioci mogu nastaviti roniti u dobrom društvu, pod vodstvom iskusnih instruktora i voditelja ronjenja u sklopu redovnih stažnih ronjenja koja se obično organiziraju od svibnja do listopada jednom na tjedan. Naravno, po dogovoru s voditeljima i ostalim roniocima, tijekom toplijih mjeseci moguće je roniti i češće, ponekad i u sklopu višednevnih ronilačkih izleta. Ronioci željni novih vještina mogu nastaviti obuku i steći posebne vještine u obliku ronilačkih specijalnosti poput noćnog ronjenja ili rada s kompresorom.

Stažni uroni

Druženje i iskustvo

O stažnim uronima

O stažnim uronima

Prema unaprijed dogovorenom rasporedu, a ponekad i spontano, ali uvijek pod stručnim vodstvom naših instruktora i voditelja ronjenja odlazimo na različite lokacije u medulinskom akvatoriju te istražujemo podmorje. Početkom ronilačke sezone, kada se približavaju topliji mjeseci, uprava kluba izrađuje raspored stažnih urona koji se obično održavaju jednom tjedno od svibnja do listopada.
Iskustvo i sigurnost

Iskustvo i sigurnost

Ronilačko znanje stečeno na tečajevima potrebno je kontinuirano unaprjeđivati redovitim uronima na različitim pozicijama i u različitim situacijama kako bi teoretsko znanje bilo popraćeno i praktičnim iskustvom. Sigurnost ronjenja u Klubu ima najviši prioritet, te je tome posvećena posebna pažnja. Faktor sigurnosti prilikom ronjenja nikada ne izostaje u svim ronilačkim aktivnostima Kluba, te se u skladu s time pridržavaju svi članovi Kluba.
Uroni s kopna

Uroni s kopna

Općina Medulin i susjedne općine sadrže brojne ronilačke lokacije kojima se može pristupiti s kopna. Prednost takvih lokacija je priprema urona na kopnu, dobar pristup moru i postepeni zaron.
Uroni s mora

Uroni s mora

Ponekad na urone idemo s brodicom ili brodom. Izbor lokacija u tom je slučaju najveći, a ukupni dojam ronjenja pojačava se boravkom na brodu. Iako omogućuju ronjenje na olupinama, zaroni u plavo u pravilu zahtijevaju pojačani oprez i iskustvo ronioca.


Zaštita prirode

Podmorje je bogatstvo raznolikosti

  • Zaštita prirode

    Zaštita prirode

    Zaštita prirode jedan je od važnih aspekata djelovanja našeg kluba. Prilikom ronjenja uvijek se susrećemo s različitim biljnim i životinjskim vrstama podmorja, a to je zapravo suština samog urona. U želji da prirodno okruženje u kojem ronimo ostane zaštićeno i da vrste koje u njemu žive trajno mogu opstati i uljepšavati naša ronilačka iskustva neke od naših aktivnosti bazirali smo na zaštiti prirode.
  • Praćenje podmorja

    Praćenje podmorja

    Pratimo biljni i životinjski svijet podmorja te razmjenjujemo iskustva o eventualnim promjenama koje su nastale kroz duži vremenski period na istoj ronilačkoj lokaciji.
  • Eko akcije

    Eko akcije

    Redovito provodimo eko-akcije, tj. organizirano sakupljanje otpada na različitim podmorskim lokacijama u akvatoriju općine Medulin. U sklopu Ronilačkog saveza istarske županije organiziramo jednom godišnje eko-akciju na kojoj sudjeluju i članovi drugih klubova, a isto tako sudjelujemo i u eko-akcijama koje organiziraju drugi klubovi.

Ostale aktivnosti

Za svakoga poneka aktivnost

  • Publikacije

    Publikacije

    Objavljujemo članke, brošure, a ponekad čak i knjige.
  • Očuvanje vrednota podmorja

    Očuvanje vrednota podmorja

    Najvrijednija baština podmorja zasigurno su brodske olupine koji kao podmorski muzeji svjedoče o ostacima ljudske pomorske povijesti. Podmorje sjevernog jadrana posebno je atraktivno jer sadrži velik broj olupina iz raznih razdoblja povijesti a njihova dubina najčešće ne prelazi 40 metara. S takvih brodova se nažalost nerijetko odnose vrijedni predmeti, neki čak i od arheološke vrijednosti, što je veliki gubitak. Također, privez broda koji prevozi ronioce do olupine često je riješen preko nekog od dijelova olupine što kroz duže vrijeme može značiti dodatno oštećenje vrijednog dobra. U želji da brodske olupine ostanu kakve jesu pazimo da naši uroni ne ostavljaju tragove na tako važan dio baštine.
  • Projekti

    Projekti

    Ponekada aktivno i sustavno provodimo neki zadatak, u koji može biti uključeno više članova nešeg kluba.
  • Usluge javnim službama

    Usluge javnim službama

    U situacijama kada je to potrebno, na usluzi smo javnim službama. Neke od takvih aktivnosti mogu biti i traganje u moru.
  • Natjecanja

    Natjecanja

    Pojedicni kluba KPA Medulin mogu sudjelovati na raznim natjecanjima kao što su podvodna orijentacija, podvodna fotografija, brzinsko ronjenje, itd.